Hoe kunnen we meer leerlingen en studenten enthousiast maken voor ons prachtige vak? Dat vragen bezorgde podotherapeuten overal in Nederland zich geheel terecht af. Er gaan blijkbaar meer podotherapeuten met pensioen dan dat er jonge mensen bijkomen. Dat maakt dat de nood inmiddels behoorlijk hoog is. Mehrell de Boer, lid van de werkgroep Studentenwerving van de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten, is altijd wel op zoek naar nieuwe manieren om mensen (vooral leerlingen en studenten) te vinden en te enthousiasmeren voor het veelzijdige vak van podotherapeut. Tijdens een van haar zoektochten belandde ze op de website van Keyport meets | Regio in je Rugzak. 

Mehrell was aangenaam verrast door wat ze daar zag en nam meteen contact op met projectleider Paul van Lienen. Paul presenteerde haar op inspirerende en onnavolgbare wijze wat Regio in je Rugzak en Meet the Youngsters precies inhoudt. Het gevolg: Mehrell deelde het verhaal met collega’s en niet veel later verscheen er een oproep aan alle leden in de nieuwsbrief van de NVvP. Dat leverde een indrukwekkend aantal aanmeldingen op. Die kwamen vanuit het hele land, ondanks dat Keyport meets | Regio in je Rugzak zich toch voornamelijk op Limburgse talenten richt. Maar goed, dat mag het enthousiasme absoluut niet drukken; het feit dat zo veel praktijken zich openstellen voor gemotiveerde nieuwelingen moet omarmd én gepromoot worden! 

Het fabeltje dat voor eens en voor altijd de wereld uit geholpen moet worden, is het veelgehoorde verhaal dat de podotherapeut zich alleen maar met voeten bezighoudt. En dan ook nog eens van die stinkende… Het is klinkklare onzin! Podotherapie richt zich op het gehele bewegingsapparaat: vanaf de rug, via de heupen, de knieën en de enkels inderdaad, óók naar de voeten. Het is toch supertof dat je mensen dankzij dit werk lekker kunt laten lopen en bewegen? Van kinderen tot senioren, van amateurvoetballers tot topsporters. Een behandeling is altijd maatwerk en kan bijvoorbeeld bestaan uit de begeleiding bij oefeningen of het aanmeten van steunzolen of ortheses. Het vak van podotherapeut reikt zó veel verder dan alleen de voet. Het zou eigenlijk van de daken geschreeuwd mogen worden.

Dit is alvast een eerste poging, een schreeuw om aandacht, bestemd voor alle leerlingen of studenten die een boeiende, veelzijdige opleiding overwegen in een (para)medisch vakgebied: Kies voor podotherapie! Je komt in aanraking met techniek én met mensen; hoe leuk is dat? Je werkt met je hoofd én met je handen, ook dat is een pluspunt. Je leert veel over de anatomie van het menselijk lichaam en je kunt mensen écht helpen. Hoe gaaf is dat? De HBO-opleiding tot podotherapeut is kleinschalig, duurt vier jaar en als je afgestudeerd bent, kun je sowieso aan het werk. 

Wij dagen studenten en leerlingen, die nu met de gedachte spelen dat podotherapie wel eens het vakgebied kan zijn waar hun toekomst in ligt, uit zich te melden bij Meet the Youngsters of zich via Keyport meets | Regio in je Rugzak verder te oriënteren in deze richting. Als jij er serieus voor gaat, beloven wij je een gouden toekomst in een prachtig beroep!